Druhý ročník Zlaté vařečky – přehlídky školního stravování na šestce – proběhne ve čtvrtek 5. října v Písecké bráně.
Zúčastní se ho dvacítka jídelen ze škol i školek, ktere dostaly jednotné zadání – připravte studené pokrmy z podzimních surovin. Je tedy jen na kuchařkách a kuchařích, zda napečou sladké či slané koláče, dezerty, namíchají skvělé saláty, pomazánky nebo zkusí studené polévky. Hosty letošního ročníku budou kuchař Jan Punčochář a Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu.
„Letošní ročník jsme pojali nikoli jako soutěž, ale jako společenskou akci, při níž se mohou kuchařky a kuchaři ze škol a školek potkat, vyměnit si recepty a rady, na což není v běžném kuchyňském frmolu čas ani prostor,“ říká Mariana Čapkova (PRAHA 6 SOBĚ), místostarostka pro školství.
Zlatá vařečka je součástí už několikaleté snahy Prahy 6 a nutriční terapeutky Evy Kalembové změnit školní stravování a nabídnout dětem zdravé a zároveň chutné obědy a svačiny. Projekt se jmenuje Víme, co jíme. „Nově jsme zařadili i projektové dny pro děti a přednášky pro rodiče. Chceme, aby děti dostávaly odmala stravu kvalitní a zdravou. Ve školních jídelnách se vaří ze základních surovin, pokrmy dochucujeme pro dětské strávníky střídmě,“ říká Eva Kalembová. Změny k lepšímu si všímají i rodiče, neboť projektem už prošly téměř všechny mateřské školy, letos jich s nutriční terapeutkou spolupracuje šestnáct. Přidávají se i základní školy, naposledy ZŠ J. A. Komenského, Marjánka a Na Dědině.